Ahad, 23 September 2018

Buat Biskut Roselle

Teks: Faridah Yusof

Hari ini anak-anak buat permintaan mahu biskut.

Teringat ada puri roselle yang baru dibuat semalam. Jadi, inilah masa untuk berkarya lagi.

Kita guna bahan-bahan yang ada. Minyak masak, gula tebu organik, puri roselle, telur, tepung beras, tepung ubi dan tepung jagung.

Minyak masak digaul dengan gula tebu sehingga sebati. Masukkan telur dan kacau sebati. Masukkan pula puri roselle. Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh yang lembut.

Bulat-bulatkan dan tekan dengan garpu. Hiaskan dengan biji badam halus.

Alhamdulillah.

Anak-anak suka dan habis licin tak tinggal habuk.

Syukur.

Si kakak bertanya. Kenapa biskut ni warna ungu, roselle kan warna merah?

Mama pun tak pasti kenapa warnanya menjadi ungu. Mungkin setelah dicampurkan tepung dan dibakar, maka warnanya berubah menjadi warna ungu.

Gambar: Adik yang tidak sabar mahu menjamah biskut yang baru keluar oven.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...