Rabu, 5 Ogos 2015

Anak Belum Pandai Membaca

Teks: Faridah Yusof

Anak kedua saya, Nur 'Aina Madihah, berumur 6 tahun, masih belum lancar membaca.

Di sekolah tadikanya, kaedah fonik digunakan untuk mengajar membaca, sama seperti saya mengajarnya di rumah.

Minggu lepas, saya berpeluang berbual dengan salah seorang guru di sekolahnya. Kami bertukar pandangan tentang perkembangan anak saya ini. Menurutnya, 'Aina sudah banyak peningkatan. Sudah boleh beralih ke buku seterusnya. Saya senyum sahaja dan ucap syukur di dalam hati. Berbeza pula ketika di rumah, tiada banyak peningkatan. Ada masanya lansung tidak mahu membaca.

Di rumah, setiap hari saya akan cuba mengajarnya membaca. Adakalanya tidak sampai pun 5 minit. Tiada paksaan. Jika dia sudah tidak mahu belajar membaca, saya tukarkan kepada aktiviti lain.

Buat anakanda Aina, Mama akan terus berusaha mencari aktiviti yang menarik perhatian 'Aina untuk belajar membaca. Harapan Mama agar 'Aina dapat membaca sebelum 'Aina memasuki alam persekolahan formal tahun hadapan.

2 ulasan:

 1. "Artikel yang sangat bermanfaat. Saya percaya ramai ibu yang nak amalkan tips ni tapi tak ada masa! Jom, pergi ke website pasal pengurusan masa ibu bekerja yg super sibuk dan nak jadi supermommy. Alhamdulillah, dah beribu-ribu ibu bekerja yang transform dan boleh amalkan parenting dan didik anak2 setiap hari. www.efficient2me.com
  "

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terima kasih, puan Husna Haron yang saya baik hati.

   Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...