Teks & foto : Faridah Yusof
Labu yang biasa kita temui di pasar dikenali sebagai labu manis.
Labu adalah antara makanan kegemaran anak-anak saya. Memang tidak cukup nasi, bila saya masak lemak labu. Tambah telur goreng sahaja pun sudah cukup lauk untuk hari tersebut.
Pelbagai menu makanan boleh dihasilkan dari labu seperti masak lemak labu, kek labu, muffin labu, bengkang/ bingka labu, puding labu, cucur labu, bubur labu, donut labu, kuih keria labu, kerepek labu dan macam-macam lagi.
Labu mengandungi kandungan antioksida yang tinggi dan kaya dengan vitamin.
Labu yang direbus, dilenyek dan ditapis boleh diperkenalkan kepada anak kecil selepas usia 6 bulan ke atas. Tidak perlu dicampur gula atau garam. Boleh dicampur sedikit dengan susu ibu untuk mencairkan teksturnya. Pasti bayi anda gemar akan rasanya yang manis secara semulajadi.
Labu yang direbus, dilenyek dan ditapis boleh diperkenalkan kepada anak kecil selepas usia 6 bulan ke atas. Tidak perlu dicampur gula atau garam. Boleh dicampur sedikit dengan susu ibu untuk mencairkan teksturnya. Pasti bayi anda gemar akan rasanya yang manis secara semulajadi.
Oleh kerana, labu yang kami beli agak besar saiznya, saya bercadang untuk membuat bingka labu selain menu utama masak lemak labu.
Alhamdulillah, ada resepi yang ringkas dan mudah untuk bingka labu. Bahan-bahan lain juga ada di rumah.
Anak-anak sudah tidur, maka bolehlah saya menyediakan bingka labu untuk sarapan esok.
Alhamdulillah, ada resepi yang ringkas dan mudah untuk bingka labu. Bahan-bahan lain juga ada di rumah.
Anak-anak sudah tidur, maka bolehlah saya menyediakan bingka labu untuk sarapan esok.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan