Beberapa hari yang lalu, banyak kali melintas di Facebook tentang Kek Fruit Pastry. Viral sungguh. Memang kelihatan menarik dan mengiurkan buah-buahan citrus seperti strawberry, peach, blueberry, plum di bahagian atas kek.
Ada post yang beserta resepi. Timbul keinginan mahu mencuba kerana tidak terlalu rumit cara menyediakannya.
Ini resepi dari Facebook seorang rakan. Resepinya juga diambil dari sahabatnya.
Resepi terbaik dari chef Ainie Syeema ... wajib cuba tau gerenti puas hati. ini knisa dah taip resepinya selamat mencuba
Resepi Fruits Pastry Cake
100gm butter (knisa guna salted) tak lembik tak keras sedang2 saje
160gm gula kastor
100gm sour cream (knisa guna 120gm)
3 biji telor
1 tsp vanila essence
1 tsp parutan lemon (akak guna 1 sudu besar)
210gm tepung gandum ayak
1 tsp baking powder ayak bersama
160gm gula kastor
100gm sour cream (knisa guna 120gm)
3 biji telor
1 tsp vanila essence
1 tsp parutan lemon (akak guna 1 sudu besar)
210gm tepung gandum ayak
1 tsp baking powder ayak bersama
buahan2 citrus - strawberry, peach, plum, blueberry, kiwi - basuh bersih
caranya
1. Pukul butter dan gula kastor sehingga creamy (bertukar warna putih)
2. Masukkan telor satu persatu pukul sehingga sebati sahaja tak perlu lama
3. Masukkan pula vanila essence dan parutan lemon kacau lagi guna spatula sahaja
4. Tepung gandum yang telah diayak bersama baking powder dimasukkan sedikit demi sedikit guna spatula kaup balik sahaja sehingga sebati dan akhir sekali baru masukkan sour cream dan kacau sebati.. tuang ke atas loyang 8 inci yang telah diglis dan dilapik dgn parchment paper.
5. sebelum tu panaskan oven api atas bawah suhu 160c selama 15 minit
6. Bakar lebih kurang 45 minit.. (akak bakar dlm 60 minit) boleh test dgn cucuk lidi pada kek.
7. kek dah sejuk boleh tabur snow powder atasnya.
1. Pukul butter dan gula kastor sehingga creamy (bertukar warna putih)
2. Masukkan telor satu persatu pukul sehingga sebati sahaja tak perlu lama
3. Masukkan pula vanila essence dan parutan lemon kacau lagi guna spatula sahaja
4. Tepung gandum yang telah diayak bersama baking powder dimasukkan sedikit demi sedikit guna spatula kaup balik sahaja sehingga sebati dan akhir sekali baru masukkan sour cream dan kacau sebati.. tuang ke atas loyang 8 inci yang telah diglis dan dilapik dgn parchment paper.
5. sebelum tu panaskan oven api atas bawah suhu 160c selama 15 minit
6. Bakar lebih kurang 45 minit.. (akak bakar dlm 60 minit) boleh test dgn cucuk lidi pada kek.
7. kek dah sejuk boleh tabur snow powder atasnya.
Tadi, suami maklumkan mak, apok dan adik ipar akan datang ke rumah esok dan mahu berkelah di Teluk Batik. Yeah. Bolehlah buat kek ini sebagai pemanis mulut sambil berkelah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan