Jumaat, 14 September 2018

Mengidam Petai

Teks: Faridah Yusof

Semasa masak sambal udang untuk makan tengahari, dalam hati berbisik, sedap ni kalau ada petai.

Hanya membayang dan terbayang-bayang ada petai sambil tangan membalik-balikkan udang di dalam kuali.

Tidak lama lepas itu, suami pun sampai untuk makan tengahari. Waktu rehat tengahari, suami memang balik untuk makan. Jadi memang akan sediakan makan tengahari. Jika terlalu sibuk, terlalu  penat  atau  anak meragam dek kerana sakit, memang  tidak sempat masak lauk.

Suami buka tudung saji,  lalu  nampak  lauk  sambal udang  dan sayur kangkung goreng belacan. Saya pun mengusik,  "sedap ni  kalau ada  petai  kan? buat selera  makan".  Dia hanya  mengangguk-angguk  sahaja. Alahai,  tiada  sokongan.  Hehehe.  Tak mengapalah.

Makanlah  apa  yang  ada.  Syukur kepada-Nya  atas  nikmat makanan  dan masih boleh menikmati  makanan.  Alhamdulillah.

Maha Baik Allah. Dengan  tidak disangka-sangka, lewat  petang  jiran berikan beberapa papan  petai. Ya  Allah, rasa  seperti  mahu melompat. Katanya, menantu  bawa  balik dari Pahang.  Dapat  lagi  buah-buahan. Ada rambutan, manggis dan langsat.

Syukur  tak  terhingga. Terima kasih, ya  Allah.

Malam  itu,  sambal  udang digandingkan dengan  petai dengan jayanya. MasyaAllah. Nikmat
tak terkata. Rasa nak menagis pun ada. Sungguh tidak sangka.

Itu baru nikmat yang kecil di dunia. Bagaimana agaknya nikmat di dalam syurga?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...