Teks: Faridah Yusof
Semasa masak sambal udang untuk makan tengahari, dalam hati berbisik, sedap ni kalau ada petai.
Hanya membayang dan terbayang-bayang ada petai sambil tangan membalik-balikkan udang di dalam kuali.
Tidak lama lepas itu, suami pun sampai untuk makan tengahari. Waktu rehat tengahari, suami memang balik untuk makan. Jadi memang akan sediakan makan tengahari. Jika terlalu sibuk, terlalu penat atau anak meragam dek kerana sakit, memang tidak sempat masak lauk.
Suami buka tudung saji, lalu nampak lauk sambal udang dan sayur kangkung goreng belacan. Saya pun mengusik, "sedap ni kalau ada petai kan? buat selera makan". Dia hanya mengangguk-angguk sahaja. Alahai, tiada sokongan. Hehehe. Tak mengapalah.
Makanlah apa yang ada. Syukur kepada-Nya atas nikmat makanan dan masih boleh menikmati makanan. Alhamdulillah.
Maha Baik Allah. Dengan tidak disangka-sangka, lewat petang jiran berikan beberapa papan petai. Ya Allah, rasa seperti mahu melompat. Katanya, menantu bawa balik dari Pahang. Dapat lagi buah-buahan. Ada rambutan, manggis dan langsat.
Syukur tak terhingga. Terima kasih, ya Allah.
Malam itu, sambal udang digandingkan dengan petai dengan jayanya. MasyaAllah. Nikmat
tak terkata. Rasa nak menagis pun ada. Sungguh tidak sangka.
Itu baru nikmat yang kecil di dunia. Bagaimana agaknya nikmat di dalam syurga?
Tiada ulasan:
Catat Ulasan